środa, 8 sierpnia 2012

Frittata z ziemniakami

Co powiecie na ziemniaki? Bo ja mogłabym jeść je pod każdą postacią! A to przepis na prostą i dość szybką kolacje. Frittata może się też sprawdzić jako drugie śniadanie na zabicie głodu przed spóźnionym obiadem. Jest jeszcze jeden plus tej potrawy... można ją zrobić nawet jeżeli zapomnieliście zrobić zakupów i naprawdę niewiele zostało w lodówce.

Frittata z ziemniakami

Składniki:
- 4 jajka
- 3 ziemniaki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 dag żółtego sera
- 2 pomidory
- koperek
- rozmaryn
- kilka plasterków szynki 
- łyżka bułki tartej
- olej
- sól
- pieprz

Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki, solimy  i smażymy na oleju ok 5 minut, dodajemy posiekaną cebule, czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę i rozmaryn, smażymy kolejne 5 minut aż ziemniaki zrumienią się ze wszystkich stron. Jajka mieszamy w misce ze startym serem, koperkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zawartość miski wylewamy na patelnie z ziemniakami podważając boki by jajka spłynęły na dno patelni, smażymy mniej więcej 5 minut. Gdy jajka się zetną frittatę odwrócić i zrumienić wierzch. Pokrojoną podawać z pokrojonym w ósemki pomidorem.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz