środa, 8 sierpnia 2012

Ogórki w zalewie curry

Najwyższy czas wziąć się do roboty i zamknąć trochę lata w słoiki :) Mi szło to dość opornie tzn. nie mogłam się za to zabrać, ale jak już się wzięłam to się wzięłam i w ten sposób mam już 10 kg ogórków i sałatek na zimę.

Ogórki w zalewie curry:
Składniki:
- 3 kg ogórków
- cebula
- gorczyca
- listki selera
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanki octu
- 0.5 kg cukru
- 1.5 łyżki soli
- 1.5 łyżki curry



Ogórki obrać ze skórki i pokroić w słupki. Na dno słoików wrzucamy po plasterku cebuli, kilka ziaren gorczycy, listek selera i układamy ogórki. Mieszamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy. Słoiki wypełniamy zalewą i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut po wyjęciu ustawiamy je dnem do góry. (na drugi dzień można je obrócić)

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Są pyszne ! Uwielbiam je prawie tak samo jak twórczynie tego przysmaku ;
    )

    OdpowiedzUsuń