środa, 1 sierpnia 2012

Faszerowane papryki w sosie pomidorowym

Bardzo zaskoczyła mnie z jednej strony prostota tego dania, a z drugiej jago wykwintny wygląd. Sami się przekonajcie wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwycający.

Faszerowane papryki:
- 5 papryk (muszą mieć ładny kształt aby stały równo w rondlu)
- dwie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag mięsa mielonego
- 1/2 szklanki ryżu lub 1 woreczek
- jajko
- ser (ja użyłam mozzarelli)
- świeże zioła tymianek, bazylie, natkę pietruszki- kostka rosołowa drobiowa
- olej
-sól
- pieprz

Sos pomidorowy:
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki vegety
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
Gotujemy ryż. Papryki myjemy i osuszamy, ścinamy wierzchy. Dokładnie usuwamy gniazda nasienne.
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, kiedy cebula się zeszkli na patelnie wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy mięso. Usmażone mięso mieszamy z ryżem i jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Papryki napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi wierzchami. ostrożnie układamy w rondelku z grubym dnem.

Do graczka wlewamy dwie szklanki gorącej wody i kostkę rosołową. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, liść laurowy. ziele angielskie i vegete, całość mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem (dodajemy też cukier jeżeli jest za kwaśne) i zalewamy tym papryki. (dobrze by było gdyby papryki w 3/4 były zanurzone w sosie) Gotujemy pod przykryciem 30 min na małym ogniu.

Pod koniec gotowania należy podnieść wierzch papryki i na farszu umieścić plaster sera.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz