środa, 19 września 2012

Ratatuj

 Ratatuj to świetna, prosta i dość szybka w przygotowaniu potrawa. Świetnie nadaje się na spóźniony obiad, kiedy w nadmiarze obowiązków bierzemy się za niego dopiero koło 15 :) (co w dzisiejszych czasach zdarza się chyba każdemu) Podana ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie.

Składniki:
-1 kg miesa mielonego
- cebula
- 2 małe papryki
- bakłażan
- cukinia
- 2 łyżeczki vegety (do mięsa)
- kostka żółtego sera (250g)
Sos:
- duży kubek śmietany
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki vegety

Siekamy cebule i podpiekamy ją razem z mięsem i vegetą. Obieramy ze skóry i kroimy w plastry cukinie i bakłażana. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i w miarę możliwości też kroimy w plastry.
Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy upieczone mięso, a następnie układamy kolejno w rządkach paprykę, cukinie i bakłażan. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy ze śmietaną, a następnie z wszystkimi przyprawami. Gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i na całości układamy pokrojony w plastry ser. pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.




Smacznego!!!

3 komentarze: