środa, 19 września 2012

Ratatuj

 Ratatuj to świetna, prosta i dość szybka w przygotowaniu potrawa. Świetnie nadaje się na spóźniony obiad, kiedy w nadmiarze obowiązków bierzemy się za niego dopiero koło 15 :) (co w dzisiejszych czasach zdarza się chyba każdemu) Podana ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie.

Składniki:
-1 kg miesa mielonego
- cebula
- 2 małe papryki
- bakłażan
- cukinia
- 2 łyżeczki vegety (do mięsa)
- kostka żółtego sera (250g)
Sos:
- duży kubek śmietany
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki vegety

Siekamy cebule i podpiekamy ją razem z mięsem i vegetą. Obieramy ze skóry i kroimy w plastry cukinie i bakłażana. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i w miarę możliwości też kroimy w plastry.
Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy upieczone mięso, a następnie układamy kolejno w rządkach paprykę, cukinie i bakłażan. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy ze śmietaną, a następnie z wszystkimi przyprawami. Gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i na całości układamy pokrojony w plastry ser. pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.




Smacznego!!!

poniedziałek, 17 września 2012

Racuchy z jabłkami i dżemem borówkowym

Kiedy gotuje na obiad jakąś zupę, często to za mało dla mojej rodziny, wtedy takie racuch są świetnym dodatkiem.

Racuchy z jabłkami i dżemem borówkowym:

Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 0.5 l mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jabłka
- dżem borówkowy
- olej


Jabłka obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w okrągłe plastry.
Miksujemy ze sobą mąkę, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Ciasto musi być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej, plastry jabłek maczamy w cieście i pieczemy po obu stronach, aż będą złociste. Podajemy z dżemem borówkowym.







Smacznego!!!

Twórczo i od serca

Oprócz tego że gotuje można by jeszcze powiedzieć, że jestem chora jak czegoś nie wymyślę.
I tak oto w ostatnio w mojej głowie powstał pewien projekt, który zrealizowałam w prezencie mojemu B:* Za to, że zna mnie już trzy lata i dalej mnie kocha:)

Zamysł był prosty Apteczka pierwszej pomocy na życiowe problemy.
Wykonanie czasochłonne, ale było warto.
A efekt, efekt był zachwycający. Obdarowany też szczęśliwy, bo to prawdziwy łakomczuch.

Użyłam:
- pudełka
- czerwonej taśmy
- taśmy dwustronnej
- 8 plastikowych pudełeczek (po sorbetach- niech żyje recykling!)
- 6 opakowań m&m
- 6 opakowań skitelsów
- paczka gum orbit
- grześka
- 3bita
- knopersa
- mentosów
- tic taki
- 2 lizaki
- 4 cukierki kopico
- 4 gumy schock
- śmiej żelki
- soczek w kartoniku
- niezliczone ilości papieru do drukarki



Przystąpiłam do pracy grafika:) wybrałam ładną czcionkę i ozdobniki i drukowałam, drukowałam, drukowałam. W plastikowe pudełeczka wrzuciłam m&m i skitelsy podzielone kolorystycznie(wybrałam te kolory których było najwięcej, a resztę zjadłam:)) Następnie przystąpiłam do etykietowania z dbałością o szczegóły takie jak ząbkowany brzeg cukierków. Tu w ruch poszła taśma dwustronna, której zużyłam naprawdę dużo. Pudełko też przygotowałam tak, aby przypominało prawdziwą apteczkę.
A oto efekty:









A na samo dno włożyłam pastę i szczoteczkę do zębów opatrzoną napisem Pakiet ratunkowy w razie przedawkowania:)

Prezenty w które wkłada się prace są więcej warte!

Ekstrakt waniliowy

Długo chodziłam po sklepach bezskutecznie szukając ekstraktu waniliowego występującego w wielu przepisach zagranicznych książek kulinarnych, aż pewnego dnia postanowiłam zrobić go sama.

Ekstrakt waniliowy:
- laska wanilii
-200 ml dobrej wódki

Laskę wanilii rozcinamy na pół, tak aby ją otworzyć. Wkładamy ją do słoiczka i zalewamy wódką.Odstawiamy w ciemne miejsce na min 2 miesiące potrząsając co jakiś czas.

 Smacznego!!!

Cukier waniliowy

Każdy z nas go używa, występuje prawie w każdym przepisie na ciasta i inne wypieki, leży w każdym domu gdzieś między proszkiem do pieczenia a zapachem do ciasta, potocznie nazywany cukrem waniliowym.
Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy ktoś parę lat temu powiedział mi że to wcale nie cukier waniliowy, a WANILINOWY!
Nigdy tego nie zauważałam i właśnie od tamtej chwili zapragnełam tej odrobiny luksusu jaką jest CUKIER WANILIOWY. Jak się okazuje bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki :
- 2 laski wanili
- cukier

Laski wanilii rozcinamy na pół, ale tak aby się ze sobą trzymały. Umieszczamy je w litrowym słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie potrząsając słoikiem co ok 2 dni.


Tu chciałabym wkleić link z zapachem żeby wszyscy uwierzyli że warto!


A dla niedowiarków


Smacznego!!!

Pizza na cienkim cieście!

Pizza pizza pizza Amore mio ! Kto nie lubi pizzy ? Chyba nie znam takiej osoby, a domowa pizza robi furorę. :) Mecz w tv, spotkanie ze znajomymi czy po prostu kolacja, każdy pretekst jest dobry :D A oto przepis, ja z tej ilości robię 2 pizze o wielkości blachy do piekarnika:

Ciasto na pizze :
- 20g drożdży
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- szklanka letniej wody
- szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i trzema łyżkami mąki, mieszamy i tak powstały zaczyn odstawiamy na 5-10 minut.
Resztę mąki wsypujemy do miski, na środku robimy zagłębienie i wlewamy zaczyn. Zasypujemy mąką z brzegów miski i odstawiamy na 10-15 minut
Dodajemy oliwę i sól, zagniatamy minimum 5 minut aż ciasto będzie sprężyste. Formujemy kulę, posypujemy ją mąka i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok 30 do wyrośnięcia.(najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów)
Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut
(UWAGA! Ja w tym momencie zazwyczaj nie mam czasu na czekanie, wiec dziele ciasto na pół i jedna połówkę zostawiam do wyrośnięcia wg przepisu, a drugą rozwałkowuje.)
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie umieszczamy na niej ciasto.

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą (najlepsza do piwa)

Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- pieczarki
- czerwona cebula
- ser mozzarella
- ser żółty
- ketchup lub sos pomidorowy

           
  Przygotowane ciasto smarujemy ketchupem lub sosem zostawiając ok 1cm brzegi. Odsączamy tuńczyka i kukurydzę, kroimy pieczarki i drobno siekamy cebule. Składniki wykładamy na ciasto i na koniec ścieramy żółty ser, aby wszystko skleił,. gdzieniegdzie układamy plastry mozzarelli. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15-17 minut.

 (Kukurydzę warto wysypać na sito i pozwolić się jej dobrze odsączyć, inaczej składniki po upieczeniu mogą na spływać z ciasta )









Pizza CO KTO LUBI

Tu składniki zależą tylko i wyłącznie od naszych upodobań lub tego co akurat posiadamy w lodówce.
Moja pizza składa się z:
- pieczarek
- papryki żółtej i czerwonej
- szynki
- czerwonej cebuli
- sera żółtego i mozzarelli
 A najlepiej smakowała oczywiście z sosem czosnkowym, na który przepis możecie znaleźć TU


Przepis z dedykacją dla R. która od dłuższego czasu motywowała mnie do wrzucenia go na bloga :*

Smacznego!!!

środa, 12 września 2012

Placki jogurtowe z truskawkami i czekoladą

Jestem, jestem .... szalony ten sierpień był :) Wiec zapowiadam wielki przepisowy come back! Wiec nie rozwadniając podaje zaległy przepis na placki, które przygotowałam na śniadanie mojemu lubemu :*


Placki jogurtowe z truskawkami i czekoladą:

Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- olej
- szczypta soli
- 50 da truskawek
- pół tabliczki czekolady
- syrop truskawkowy

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jaj, jogurt i mleko. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piane i delikatnie łączymy z ciastem. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilości oleju i pieczemy z połowy ciasta nieduże placki, po obu stronach aż będą złociste. Do drugiej połowy dodajemy posiekaną czekoladę i też pieczemy. Placki bez czekolady polewamy syropem truskawkowym i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek.

Smacznego !!!