Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- ok. 7-10 średniej wielkości ziemniaków
- marchewka
- cebula
- 1/4 selera
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mleka
- 4-6 plastrów żółtego sera
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól
- pieprz
- ostra lub słodka czerwona papryka w proszku
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Następnie tłuczemy je na gładkie purée z mlekiem i masłem.
Posiekaną cebulkę należy zeszklić na oliwie, a następnie przesmażyć razem z mięsem i ze startą na tarce marchewką i selerem. Przyprawiamy do smaku oraz dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno podsmażone mięso, plastry żóltego sera oraz ziemniaczane purée.
Pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni
Uh zjadłby ale to za duza porcja jak na jedną osobę :D
OdpowiedzUsuńUh zjadłby ale to za duza porcja jak na jedną osobę :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNatalka moje dzieci z mężem na czele wpałaszowały tą zapiekankę aż im się uszy trzęsły. Poproszę o jeszcze inne przepisy szczególnie obiadowe Dzięki
OdpowiedzUsuń