niedziela, 9 marca 2014

Zapiekanka z mięsa mielonego z ziemniaczanym purée

Zapiekanki to moja miłość, szczególnie te ziemniaczane. Nie umiem wyjaśnić dlaczego tak je uwielbiam, czy powodem jest ich prostota, znikoma pracochłonność, a może po prostu smak. Przepisów na zapiekanki zapewne znajdzie się tu jeszcze mnóstwo, a więc ten na pewno nie będzie ostatnim !

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- ok. 7-10 średniej wielkości ziemniaków
- marchewka
- cebula
- 1/4 selera
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mleka
- 4-6 plastrów żółtego sera
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól
- pieprz
- ostra lub słodka czerwona papryka w proszku

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Następnie tłuczemy je na gładkie purée z mlekiem i masłem.
Posiekaną cebulkę należy zeszklić na oliwie, a następnie przesmażyć razem z mięsem i ze startą na tarce marchewką i selerem. Przyprawiamy do smaku oraz dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno podsmażone mięso,  plastry żóltego sera oraz ziemniaczane purée.
Pieczemy 30 min w temperaturze 200 stopni 

Ja dodatkowo na wierzchu ułożyłam cieniutkie plasterki masła by zapieczone ziemniaki ładnie się zarumieniły :)



6 komentarzy:

  1. Uh zjadłby ale to za duza porcja jak na jedną osobę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uh zjadłby ale to za duza porcja jak na jedną osobę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalka moje dzieci z mężem na czele wpałaszowały tą zapiekankę aż im się uszy trzęsły. Poproszę o jeszcze inne przepisy szczególnie obiadowe Dzięki

    OdpowiedzUsuń