piątek, 28 lutego 2014

Mufiny z ciasta drożdżowego na ostro, czyli pizza w innym wymiarze.


Dziś przepis na mufiny, które już mają rzesze fanów wśród moich znajomych. A to co w nich jest najlepsze oprócz smaku, to fakt, że robi się je błyskawicznie nawet nie brudząc sobie rąk.




Mufiny na ostro:

 Składniki:
- 40g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- Vegeta
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średniej wielkości cebulka
- 5-6 pieczarek
- 200g boczku ( może być też szynka lub kiełbaska, ale wtedy należy dodać 1 ½ - 2 łyżki oliwy do smażenia)
- 2 papryczki peperoni lub pół zwykłej papryki
- 150g startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy

Drożdże należy pokruszyć i wymieszać je z mlekiem, ½ łyżeczki cukru i z 1 szklanką mąki. Tak powstały zaczyn odstawiamy na około 10-15 min, aby drożdże zaczęły pracować.
 W tym czasie kroimy boczek oraz wszystkie warzywa i przesmażamy je na oliwie dodając ½ łyżeczki vegety. 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę vegety i wbijamy jajko, ciasta nie musimy zagniatać wystarczy wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dolać mleka.
Przestudzone warzywa z boczkiem (razem z oliwą z patelni) i ser łączymy z ciastem i przekładamy do foremek na muffiny. 
Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni. 









Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym, który przepis możecie znaleźć Tutaj ostatnio zmieniliśmy nieco jego skład zamieniając bazylie na majeranek, moim zdaniem do była zmiana na lepsze :) 




Dziś był sos w wykonaniu mojego męża, przepyszny:)





Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie też nie używam Vegety tylko takiej mieszanki bez glutaminianu i całej reszty tej chemii :), ale ciężko wytłumaczyć co to takiego :)

      Usuń
  2. Pomysł wydaje się być bardzo ciekawy;p Po za tym BARDZO przejrzysty przepis xD

    OdpowiedzUsuń