sobota, 11 października 2014

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka prosta i niedroga, słowem same plusy :), a na dodatek świetny sposób na pozbycie się z lodówki resztek wędliny. I wierzcie lub nie, ale najlepiej smakuje z kubkiem zimnego mleka.



Składniki :
5 dużych ziemniaków
2 cebule
250g boczku ( lub wędliny)
2 laski kiełbasy śląskiej
400g żółtego sera
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
olej

Ziemniaki obieramy kroimy w półcentymetrowej grubości plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie. Kiełbasę i boczek kroimy i podpiekamy na łyżce oleju następnie dodajemy cebule pokrojoną w półplasterki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż zmięknie. Ziemniaki i kiełbasę z boczkiem dzielimy na trzy części. Zapiekankę układamy warstwami : na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiełbasy z boczkiem (zlewamy też tłuszcz z patelni), warstwę ziemniaków, drugą warstwę kiełbasy z boczkiem, jajko pokrojone w plastry, 1/4 sera startego na tarce lub pokrojonego w cienkie plastry, kolejną warstwę ziemniaków i trzecią warstwę kiełbasy z boczkiem oraz resztę sera.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w 200 stopniach.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz