Sernik z brzoskwiniami
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto ( jeżeli jest za suche i nie tworzy jednolitej masy, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub wbić jeszcze jedno żółtko). Odstawić do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
5 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
Ser zemleć. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać kolejno żółtka, ser, proszek do pieczenia i budyń w proszku (jeżeli nie mamy budyniu mogą być dwie łyżki mąki ziemniaczanej i łyżka aromatu śmietankowego).
Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy go na części w proporcji 2/3 i 1/3.Formę na ciasto wykładamy folią aluminiową. Dno i boki brytfanny wyklejamy 2/3 ciasta (boki na wysokość ok. 3 cm) Wyklejone ciasto nakłuwamy widelcem. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 1 cm.
Z białek ubić sztywną piane (dodajemy szczyptę soli aby była sztywniejsza), dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na ciasto i pokryć brzoskwiniami pokrojonymi na plastry. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i wyrównać.
Paski z kruchego ciasta układamy ukośnie i smarujemy białkiem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut (jeżeli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową).
Sernki wyjmujemy z formy i kroimy dopiero kiedy ostygnie.
Smacznego!!!
Uwagi:
W wersji dla mniej cierpliwych 1/3 ciasta można zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać po wierzchu zamiast pasków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz