czwartek, 17 maja 2012

Rafaello czyli słodkiego miłego życia :)

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc co stoi na przeszkodzie, aby samemu zapewnić sobie troszkę rozpusty. Legenda głos że ile pań domu tyle przepisów na to ciasto. A oto mój:

 Rafaello
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4-5 łyżek oleju
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (do białek można dodać szczyptę soli wtedy piana jest sztywniajsza).  Dalej ubijając dodać żółtka utarte z cukrem. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciast, na koniec dodac olej (aby ciasto było sprężyste) 
Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy ciasto (najlepiej przygotować ją wcześniej, bo ciasto nie może długo stać). wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut.
 Biszkopt wyjmujemy formy dopiero po wystudzeniu, aby nie opadł.

Krem:
500ml śmietany 36%(musi być płynna np. Łowicka)
biała czekolada
3 bite śmietany śnieżki
3 paczki wiórek kokosowych

Trochę śmietany wlać do garnka i na wolnym ogniu rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzić.
Dodać resztę śmietany. Całość ubijać mikserem i stopniowo dodawać śnieżki. Kiedy masa będzie już dość sztywna wsypać dwie paczki wiórek kokosowych.
Ostatnią paczkę wiórek prażymy na suchej patelni, aż się ze złocą (są wtedy bardziej aromatyczne i ładnie kontrastują z kremem).
Masę kremową wykładamy na biszkopt i posypujemy wystudzonymi wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz